Följ:

Byggnadskreditiv

Många bitar skall falla på plats vid ett husköp, falla ner, lägga sig tillrätta, bilda en karta och en väg fram.

Efter att ha hittat en tomt, en hustyp och gjort en budget med en mycket noggrann kalkyl är det dags att söka delfinansiering. I dagligt tal betyder det ju banken. Vi har tidigare haft Swedbank men hört att det finns andra banker som erbjuder mer förmånliga byggnadskreditiv. Vi skred till verket genom att börja söka lånelöfte för den tänkta summa och noga notera att det är byggnadskreditiv vi söker.

DanskeBank svarade inom 3 dagar men var inte villiga att ge något förhandsbesked innan spärravtal, lyftplan och entreprenadkontrakt var skrivet – alltså när allt är bestämt och skrivet, då först vill de vara med. Det hjälper ju inte oss som kund att fatta rätt beslut, konstigt tillvägagångssätt även om det antagligen beror på riskhantering.

SEB hörde inte av sig alls, utan skickade bara ett lånelöfte per automatik.

SkandiaBanken, gjorde på samma sätt. Skickade bara ett autosvar utan att höra av sig trots att vi lämnat kommentarer och noteringar. Låg ränta men ingen direkt kunskap fick vi känslan av.

Swedbank meddelade att de tar ut en avgift och kunde tänka sig att sänka vår ränterabatt till 0,47%.

Nordea var den bank som var mest tillmötesgående, hade proffsigast bemötande i både kommunikation och skrift. De tar ej ut avgift för kreditivet utan endast den löpande räntan under perioden (fn. samma som 3mån räntan) och en liten avgift varje kvartal då räntan dras (45kr). Enda förbehållet: att vi stannar hos Nordea som bank vid ombildande till bolån. Vi fick ner ränterabatten till 0,57% och kände oss nöjda. Tips för ovana förhandlare som vi också var – fråga alltid om deras bud först, yppa inget själv vad ni har idag etc.

 

0

You may also like

Inga kommentarer

Lämna gärna en hälsning till oss